Op voorraad
€19.80

Acetyl-L-Carnitine

  • Categorie: Amino Acids
Hoeveelheid
Hoeveelheid Gereduceerde prijs KORTING
3-5 €18.81 5%$0.99
6-9 €18.22 8%$1.58
10+ €17.82 10%$1.98
Wilt u het vandaag nog verzonden hebben?
Plaats uw bestelling in de volgende:
0
UREN
0
MINUTEN
0
SECONDEN
BEZORGEN AAN US
Verander uw land
Country icon

Delivery time not available contacteer ons voor meer informatie

  • Uw Biohacking Experts.
  • Ma-Vr Dezelfde dag verzending voor bestellingen voor 17:00.
  • Gratis verzending voor bestellingen boven 75eu.
  • Superieure kwaliteit hoge zuiverheid extracten en verbindingen.
  • Kortingen op basis van hoeveelheid van toepassing.
Description
Reference List
REVIEWS (0)

Acetyl-L-carnitine (ALCAR)

Acetyl-L-carnitine (ALCAR) is een aminozuur dat van nature wordt gesynthetiseerd in het menselijk lichaam. Het speelt een essentiële rol in energieproductie, door te helpen bij het transport van lange-keten vetzuren naar de mitochondriën. Deze vetzuren worden vervolgens geoxideerd om energie te produceren. Bovendien kunnen voedingsbronnen, vooral rood vlees, ook ALCAR leveren.1

Acetyl-L-carnitine biedt verschillende gezondheidsvoordelen voor zowel de hersenen als het lichaam:

  • Werkt als een krachtige neuroprotectant,
  • Biedt verlichting van moeheid,
  • Beschermt tegen ouderdomsgerelateerde cellulaire schade,
  • Ondersteunt en bevordert gezonde hersenfunctie2.

Wat is Acetyl L-Carnitine (ALCAR)?

ALCAR is een aminozuur dat ons lichaam van nature produceert voor energieopwekking. Het vertegenwoordigt een beter beschikbare vorm van L-carnitine, een lysinederivaat. Hoewel het lichaam L-carnitine synthetiseert, kan het ook worden verkregen uit dierlijke eiwitten in de voeding. Opmerkelijk is dat ALCAR efficiënt de bloed-hersenbarrière kan passeren, waardoor het voornamelijk binnen de hersenen functioneert. Dit onderscheidt het van andere vormen van L-carnitine die vooral de fysieke prestaties verhogen en de bloedstroom verbeteren. ALCAR’s rol als een voorloper van acetylcholine, bekend als de “leerneurotransmitter”, classificeert het als een krachtig nootropisch middel.
Onderzoek wijst uit dat ALCAR diep energiemetabolisme wijzigt door de noradrenaline- en serotonineniveaus te verhogen, terwijl het gamma-aminoboterzuur (GABA) concentraties verlaagt. Het ondersteunt ook cellulaire mitochondriën, die verantwoordelijk zijn voor het omzetten van voedingsstoffen in energie, en houdt ze functioneel2. Disfunctionele mitochondriën zijn geïmpliceerd in leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten.

Werkingsmechanisme

De primaire effectiviteit van ALCAR als een nootropisch middel is nauw verbonden met het acetylcholine (ACh) pad. Acetylcholine is een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor een verscheidenheid aan essentiële functies in de hersenen. Enkele van de belangrijkste rollen zijn:

  • Het vergemakkelijken van leren en geheugen door het reguleren van de afgifte in de hippocampus;
  • Het bemiddelen in responsiviteit op auditieve en visuele stimuli via corticale ACh-niveaus;
  • Het versterken van de antioxidantactiviteit in de hersenen, specifiek door het versterken van de activiteit van superoxide dismutase.

Voordelen van ALCAR-supplementen

Hoewel ALCAR-supplementen de cognitieve gezondheid, functie en zelfs het ondersteunen van vetverlies en spiergroei kunnen verbeteren, is het cruciaal om te begrijpen dat ze geen allesgenezer zijn. Ze behandelen, genezen of voorkomen geen ziekten rechtstreeks. In plaats daarvan spelen ze een rol bij het ondersteunen en optimaliseren van de natuurlijke processen van het lichaam. L-carnitine is bijzonder gunstig voor de cardiovasculaire gezondheid. Aangezien de hersenen sterk afhankelijk zijn van het circulatiesysteem voor voedingsstoffen, zuurstof en essentiële nootropica, is een goed functionerend cardiovasculair systeem noodzakelijk voor een optimale hersenfunctie. Bovendien vertoont L-Carnitine antioxidanteigenschappen, die het lichaam beschermen tegen oxidatieve stress. Een studie in The American Journal of Clinical Nutrition meldde dat een cross-over-experiment met een placebo de L-Carnitine-niveaus aanzienlijk verminderde, terwijl de neurotransmitterfunctie bij oudere volwassenen werd verbeterd6. Ander onderzoek heeft aangetoond dat ALCAR-suppletie het geheugen en het leervermogen kan versterken3.

Mitochondriale Gezondheid

Carnitine verbetert zowel het aantal als de functionaliteit van de mitochondriën. Het vergemakkelijkt ook het effectieve transport van brandstof naar onze cellen, en bevordert de groei. Een studie van de Universiteit van Napels benadrukte dat ALCAR-supplementatie kan “… deels leptineresistentie tegengaan … en ATP-generatie in skeletspiermitochondriën vergroten door het verhogen van het mitochondriale eiwitgehalte.”4 Eenvoudiger gezegd, het helpt bij het richten van vetten naar de cellen die ze gebruiken voor energie.
Onderzoek van de Universiteit van Nebraska in 2011 toonde aan dat er mogelijk mitochondriale schade was door blootstelling aan alcohol. De studie vond dat Carnitine deze schadelijke effecten effectief verzachtte. Specifiek stelde de studie dat oxidanten en antioxidanten dienen als tegenwerkende stoffen bij de bloed-hersenbarrière tijdens gevallen van door alcohol veroorzaakte oxidatieve stress5.
Een zes maanden durende dubbelblinde, placebogecontroleerde klinische proef met 66 deelnemers wees uit dat ALCAR een veelbelovende behandeling is om de vitaliteit te verbeteren in drie verschillende leeftijdsgroepen. De deelnemers kregen 2 gram L-Carnitine toegediend. De reden achter de studie was de observatie dat honderdjarigen vaak uitdagingen tegenkomen zoals fysieke zwakte, verslechterende geestelijke gezondheid, beperkte mobiliteit, en verminderde uithoudingsvermogen. L-carnitine speelt een cruciale rol in het cellulaire energiemetabolisme. De resultaten toonden aan dat orale inname van L-carnitine de fysieke en cognitieve functies aanzienlijk verbeterde, vermoeidheid verminderde en het cognitieve vermogen verbeterde6.
In 2011 heeft een studie uitgevoerd door het Italiaanse Instituut voor Biomembranen en Bio-energetica aanzienlijke leeftijdsgerelateerde variaties gedetecteerd in 31 eiwitten die verband houden met bepaalde metabole activiteiten. Bij het consumeren van ALCAR waren er veranderingen in de niveaus van 26 eiwitten. Opmerkelijk is dat ALCAR de morfologie van mitochondriale cristae moduleerde door leeftijdsgebonden veranderingen in elf mitochondriale eiwitten tegen te gaan7.

Onderzoek uit Italië toonde aan dat een 8-maanden durende ALCAR-therapie ratten effectief beschermde tegen leeftijdsgerelateerde afnames in ruimtelijke leervermogens. Bovendien werd ALCAR gevonden om lipideperoxidatie te verminderen, een belangrijke bijdrager aan geheugenstoornissen met het vorderen van de leeftijd.

Anti-Vermoeidheid

Talrijke studies onderstrepen de anti-vermoeidheidseigenschappen van ALCAR. Minstens zeven hoogwaardige klinische proeven, met meer dan 420 deelnemers, hebben aangegeven dat ALCAR, wanneer ingenomen in doses variërend van 1-2 gram per dag, vermoeidheid aanzienlijk verlicht, vooral bij oudere individuen. Echter, het bewijsmateriaal met betrekking tot de doeltreffendheid bij jongere populaties blijft schaars.
In een 24 weken durende studie uit Nederland kregen 90 deelnemers die leden aan chronische vermoeidheid dagelijks 2 gram ALCAR toegediend. De bevindingen suggereerden dat zowel acetylcarnitine als propionylcarnitine een rol speelden bij het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van de focus. Specifiek was acetylcarnitine effectiever in het verminderen van mentale vermoeidheid, terwijl propionylcarnitine een uitgesproken effect had op algehele vermoeidheid8.

Een andere Italiaanse studie met 96 deelnemers beweerde het gebrek aan adequate therapeutische interventies voor patiënten die lijden aan chronische vermoeidheid. Hun onderzoeksresultaten suggereren dat het toedienen van ALCAR aan oudere individuen niet alleen hun fysieke en mentale kwetsbaarheden kan verminderen, maar ook hun cognitieve en fysieke prestaties kan versterken9.

Stemming Verbeteraar

ALCAR wordt vaak gepromoot als een krachtige stemming verbeteraar, vooral wanneer het samen met andere nootropica wordt ingenomen die de mitochondriale energieproductie verhogen. Onderzoek uit 2013 suggereert dat de synergie van ALCAR en CoQ10 positief van invloed is op factoren zoals mitochondriale disfunctie, oxidatieve stress, veranderd hersenenergie metabolisme, en de regulatie van verschillende mitochondriale genen bij personen met een bipolaire stoornis. Deze studie benadrukt verder het idee dat mitochondriale disfunctie een cruciale rol speelt in het ontstaan van bipolaire ziekte10.

Aanbevolen Dosering

Het merendeel van het onderzoek naar ALCAR heeft een dosisbereik van 1-3 gram per dag gebruikt als een initiële richtlijn. Beginnen met een dagelijkse dosis van één gram wordt over het algemeen aanbevolen, en daarna kunnen aanpassingen worden gemaakt op basis van individuele behoeften en reacties. Het is het vermelden waard dat timing cruciaal kan zijn bij het innemen van supplementen. De toediening van ALCAR kan variëren afhankelijk van iemands specifieke doelen en vereisten11:

  • Voor cognitieve en anti-verouderingsvoordelen: 1-2 gram acetyl-L-carnitine dagelijks, verdeeld over ochtend- en middagdoses.
  • Om vetmetabolisme te bevorderen en spierontwikkeling te ondersteunen: 1-3 gram per dag, verdeeld in doses genomen 90 minuten voor en na de training — dit kan potentieel de uithoudingsvermogen tijdens de training verbeteren en het herstel versnellen.

Veel gebruikers melden dat het innemen van ALCAR vroeg op de dag de cognitieve prestaties tijdens de wakkere uren optimaliseert. Sommigen vinden ook dat het verdelen van de dosis in meerdere innames gedurende de dag de beste resultaten oplevert. Echter, het innemen van ALCAR laat op de avond kan de slaappatronen verstoren. Hoewel ALCAR op een lege maag kan worden ingenomen, kan het consumeren ervan met voedsel mogelijk maag-darmklachten verlichten of voorkomen11.

1. Traina, Giovanna. 2016. “The Neurobiology of Acetyl-L-Carnitine.” Frontiers in Bioscience (Landmark Edition) 21 (June): 1314–29. https://doi.org/10.2741/4459.

2. Gadaleta, Maria Nicola, Vittoria Petruzzella, Marcella Renis, Flavio Fracasso, and Palmiro Cantatore. 1990. “Reduced Transcription of Mitochondrial DNA in the Senescent Rat. Tissue Dependence and Effect of L-Carnitine.” European Journal of Biochemistry 187 (3): 501–6. https://doi.org/10.1111/j.1432-1033.1990.tb15331.x.

3. Bossoni, G., and C. Carpi. “Effect of Acetyl-L-Carnitine on Conditioned Reflex Learning Rate and Retention in Laboratory Animals.” Drugs Under Experimental and Clinical Research 12, no. 11 (1986): 911–16.

4. Iossa, Susanna, Maria Pina Mollica, LionettiLillà, Raffaella Crescenzo, Monica Botta, Antonio Barletta, and Giovanna Liverini. 2002. “Acetyl-L-Carnitine Supplementation Differently Influences Nutrient Partitioning, Serum Leptin Concentration and Skeletal Muscle Mitochondrial Respiration in Young and Old Rats.” The Journal of Nutrition 132 (4): 636–42. https://doi.org/10.1093/jn/132.4.636.

5. Haorah, James, Nicholas A. Floreani, Bryan Knipe, and Yuri Persidsky. 2011. “Stabilization of Superoxide Dismutase by Acetyl-l-Carnitine in Human Brain Endothelium during Alcohol Exposure: Novel Protective Approach.” Free Radical Biology & Medicine 51 (8): 1601–9. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2011.06.020.

6. Malaguarnera, Mariano, Lisa Cammalleri, Maria Pia Gargante, Marco Vacante, Valentina Colonna, and Massimo Motta. 2007. “L-Carnitine Treatment Reduces Severity of Physical and Mental Fatigue and Increases Cognitive Functions in Centenarians: A Randomized and Controlled Clinical Trial.” The American Journal of Clinical Nutrition 86 (6): 1738–44. https://doi.org/10.1093/ajcn/86.5.1738.

7. Musicco, Clara, Valentina Capelli, Vito Pesce, Anna Maria Timperio, Menotti Calvani, Luigi Mosconi, Palmiro Cantatore, and Maria Nicola Gadaleta. 2011. “Rat Liver Mitochondrial Proteome: Changes Associated with Aging and Acetyl-L-Carnitine Treatment.” Journal of Proteomics 74 (11): 2536–47. https://doi.org/10.1016/j.jprot.2011.05.041.

8. Hans, R. 2003, August 5. “March–April 2004 – Volume 66 – Issue 2: Psychosomatic Medicine.” https://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/2004/03000/Exploratory_Open_Label.

9. Malaguarnera, Michele, Maria Pia Gargante, Erika Cristaldi, Valentina Colonna, Masa Messano, Aleardo Koverech, Sergio Neri, Marco Vacante, Lisa Cammalleri, and Massimo Motta. 2008. “Acetyl L-Carnitine (ALC) Treatment in Elderly Patients with Fatigue.” Archives of Gerontology and Geriatrics 46 (2): 181–90. https://doi.org/10.1016/j.archger.2007.03.012.

10. Nierenberg, Andrew A., Christine Kansky, Brian P. Brennan, Richard C. Shelton, Roy Perlis, and Dan V. Iosifescu. 2013. “Mitochondrial Modulators for Bipolar Disorder: A Pathophysiologically Informed Paradigm for New Drug Development.” The Australian and New Zealand Journal of Psychiatry 47 (1): 26–42. https://doi.org/10.1177/0004867412449303.

11. EFSA. 2011. “Scientific Opinion on the Substantiation of Health Claims Related to Acetyl-L-Carnitine and Contribution to Normal Cognitive Function (ID 1432) Pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.” EFSA Journal 9 (6): 2200. Accessed September 11, 2022. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2011.2200.

0 recensies

Latest Blogs

But I must explain to you how all this mistaken idea of denouncing pleasure

Placeholder

Research on Sabroxy®

Sabroxy® is a relatively new product on the market that's been making some headlines recently. Unlike many popular nootropics, Sabroxy®...

Lees meer
Placeholder

What Is Biohacking?

While the term “biohacking” has gained momentum in recent years, its meaning can differ depending on the context in which...

Lees meer

Research on PrimaVie® Shijalit

The market is full of countless substances touted for their positive impact on brain health, cognition, mood, energy levels, and...

Lees meer
Background CTA

Level Up: Unearth Our Unsurpassed Quality!

CONTACT