What Is Biohacking?

While the term “biohacking” has gained momentum in recent years, its meaning can differ depending on the context in which it is used. Generally speaking, biohacking refers to “hacking” your body to optimize its performance in a variety of ways, whether that be how you sleep, perform under pressure, or endure long, complex mental tasks. ((https://www.tonyrobbins.com/health-vitality/biohacking-for-beginners/)) In this article, we will be specifically referring to biohacking as the use of naturally and synthetically derived supplements, namely nootropics, to change “your chemistry and your physiology through science and self-experimentation to increase energy and vitality.” ((https://www.tonyrobbins.com/health-vitality/biohacking-for-beginners/)) If you have already done a bit of research on biohacking, you may have come across other terms such as “stacking,” “cycling,” or “racetams” and be wondering how all of these fit together. We will cover all of those terms here. We’ll also go into further detail about what exactly biohacking is and how it can be used safely and effectively. Additionally, we will introduce some common nootropics and demonstrate their roles in biohacking. By the end of this article, you should be able to delve into the world of biohacking with confidence, knowledge, and ease.

Inhoudsopgave

    Hoe wordt biohacking gebruikt?

    Om te herhalen, biohacking verwijst naar het optimaliseren van het vermogen van je gezonde lichaam om te functioneren. De sleutelwoorden hier zijn gezond en optimaliseren. Het doel van biohacking is niet om huidige gezondheidsproblemen op te lossen; het doel is om je mentale en fysieke zelf te ondersteunen, waardoor je het beste wordt dat je kunt zijn door het gebruik van supplementen. ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/))
    Voor dit doel gebruiken veel biohackers nootropics.

    Nootropics zijn natuurlijk en synthetisch afgeleide supplementen die worden gebruikt om de fysieke en mentale gezondheid van een individu te verbeteren, en ze hebben een breed scala aan voordelen. Veelvoorkomende voordelen die nootropic-gebruikers zoeken, zijn: ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/))

    • Stress en angst verlichten
    • De focus en het uithoudingsvermogen vergroten tijdens intensieve mentale taken
    • Beschermen en behouden van cognitieve gezondheid
    • Bevorderen van gezonde en effectieve slaapcycli
    • Ondersteuning van zelfvertrouwen en stemming in sociale situaties

    Nogmaals, het idee achter het aanvullen met nootropics is om ze te gebruiken ter ondersteuning van een reeds gezonde levensstijl die voldoende slaap, beweging en een gezond dieet omvat.
    Er wordt onderzoek gedaan naar hoe nootropics kunnen worden gebruikt als medische behandelingen. Echter, als het gaat om biohacking, is het doel om nootropics te gebruiken als aanvulling voor een reeds gezond individu met een reeds gezonde levensstijl. ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/))

    Onthoud, we willen onze lichamen optimaliseren zodat ze zo goed mogelijk functioneren.

    Dus, hoe kunnen we nootropics gebruiken om onze lichamen en geesten te supplementeren en te hacken?

    Hoe worden supplementen gebruikt in biohacking?

    Velen van ons nemen al dagelijks supplementen. We nemen vitamines D en C om een gezond immuunsysteem te ondersteunen en oxidatieve stress te bestrijden, omega-3 vetzuren om onze hersenen en harten te beschermen, en magnesium om gezonde botten en neuronen te bevorderen. ((https://www.bulletproof.com/supplements/dietary-supplements/optimize-yoursupplements/))

    Waar passen nootropics?

    Nootropics, zoals vitamines en mineralen, zijn er in vele vormen (zowel natuurlijk als synthetisch) en elk prijst hun eigen positieve effecten op het lichaam en de geest. Enkele veelvoorkomende nootropics zijn:((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/))

    • Noopept
    • L-Theanine
    • Choline CDP
    • Aniracetam
    • Sabroxy
    • Bacopa Monnieri
    • Oxiracetam
    • L-Tryptophan

    Net als vitamines en mineralen kunnen nootropics effectief op zichzelf werken, maar sommige werken het beste wanneer ze worden gecombineerd met een of meer andere nootropics.

    Stapelen

    Stapelen is het gebruik van twee of meer nootropics samen om hun effecten te optimaliseren. Net zoals vitamines en mineralen gecombineerd worden (plantaardig ijzer wordt bijvoorbeeld het beste opgenomen wanneer het samen met vitamine C wordt ingenomen), zijn er veel nootropics die gestapeld worden om hun voordelen te versterken. ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/))
    In de bovenstaande lijst heb je misschien een paar nootropics opgemerkt die eindigen op “racetam”. Racetams (Aniracetam, Oxiracetam en meer) zijn op een vergelijkbare manier gestructureerd maar functioneren verschillend. Hierdoor worden racetams vaak gestapeld om hun effectiviteit te verhogen. ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/))

    Een andere veelvoorkomende nootropic-combinatie is cafeïne en L-Theanine. De angstremmende eigenschappen van L-Theanine verminderen de trillingen veroorzaakt door cafeïne-inname zonder de capaciteit van cafeïne om alertheid te bevorderen te beïnvloeden. Daarom stapelen biohackers vaak deze twee populaire nootropics. ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/))

    Bij het stapelen, en bij het aanvullen met nootropics in het algemeen, is het belangrijk om de dosering te ontdekken en te gebruiken die het beste voor jou werkt.

    Doses

    Nootropic supplementen worden geleverd met aanbevolen doseringen. Sommige bronnen geven een algemene doseringsaanbeveling, terwijl andere meer in detail treden over welke dosis te nemen om specifieke voordelen te zien en te ondersteunen.
    Hoe dan ook, het wordt altijd aanbevolen om te beginnen met een kleine dosis en te observeren hoe je lichaam reageert. Indien nodig, verhoog je de dosis totdat je de optimale effecten van de nootropic ervaart.

    Overschrijd echter nooit de aanbevolen dagelijkse doses.

    Hoewel nootropics worden geprezen om het hebben van minimale tot geen bijwerkingen (dit zal altijd afhankelijk zijn van het individu en eventuele medicatie die ze mogelijk innemen, dus doe je onderzoek), kan het overschrijden van de aanbevolen doses onaangename bijwerkingen veroorzaken zoals maagklachten, hoofdpijn en tolerantie.

    Tolerantie betekent eenvoudigweg dat na verloop van tijd en gebruik, je lichaam zich aanpast aan de eigenschappen van de nootropic. Tolerantie voor een nootropic zal het vermogen ervan om je fysieke en mentale welzijn op een optimale manier te ondersteunen beperken. ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/))
    Hoewel sommige mensen misschien denken dat het verhogen van de dosering helpt om tolerantie te bestrijden, is dit niet de beste benadering. Gelukkig is er een betere manier: cyclisch gebruik.

    Cyclisch Gebruik

    Cyclisch gebruik is een methode die door biohackers wordt toegepast om het opbouwen van een tolerantie voor, of een afhankelijkheid van, een bepaalde nootropic te voorkomen. ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/)) Dit wordt gedaan door cyclisch, of afwisselend, supplementen te gebruiken. ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/)) Een voorbeeld van cyclisch gebruik kan zijn: het nemen van A voor één maand, dan B voor twee weken, en dan terug te schakelen naar A. ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/))
    Net als het vinden van de juiste dosis, experimenteer met cyclisch gebruik om te ontdekken welke nootropics en tijdspaden het beste werken om te voorkomen dat je te gewend raakt of afhankelijk wordt van één supplement.

    Het vinden van je juiste doses en cycli is essentieel om ervoor te zorgen dat biohacking je cognitieve gezondheid op de meest optimale manier ondersteunt.

    Om dit nader te bekijken, laten we enkele van de veel voorkomende nootropics onderzoeken en hoe ze je kunnen helpen optimaliseren.

    Biohacking en Cognitieve Prestaties

    Door nootropics te nemen, streven biohackers ernaar om de cognitieve prestaties van hun lichaam te optimaliseren. Cognitieve prestaties is een algemene term voor alle mentale vaardigheden die betrekking hebben op leren, denken, redeneren, geheugen en herinnering, besluitvorming, aandacht en focus. ((https://www.sciencedirect.com/topics/psychology/cognitive-functioning)) Supplementen, zoals nootropics, hebben het potentieel om de cognitieve prestaties op verschillende manieren te verhogen. Laten we enkele van de populaire nootropics die eerder werden genoemd onderzoeken en waarom biohackers zich tot hen wenden om verhoogde cognitieve prestaties te bevorderen.

    Noopept

    Noopept is een synthetische nootropic die populair wordt gebruikt door biohackers als een pre-workout booster vanwege het veronderstelde vermogen om veerkracht en wilskracht te vergroten. ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/)) Ook kan noopept het vormen van herinneringen en het terughalen ervan ondersteunen.
    Deze nootropic kan cognitie en geheugenvorming ondersteunen door het bevorderen van de toename van zenuwgroeifactor (NGF) en hersenafgeleide neurotrofe factor (BDNF) eiwitten, die beide betrokken zijn bij de ontwikkeling en het onderhoud van zenuw- en hersencellen. ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/))

    L-Theanine

    L-Theanine is een aminozuur dat bekend staat om zijn vermogen om angst te verminderen. Het bevordert verhoogde niveaus van hersenkalmerende chemicaliën en kan symptomen van een “overvolle geest” verminderen, wat de concentratie en focus verbetert. ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/))
    Het verlaagt de hartslag en bloeddruk, ondersteunt concentratie en aandachtsspanne, en kalmeert de geest zonder de gebruiker slaperig te maken. ((https://biohackingcore.be/product/l-theanine/))

    CDP Choline

    CDP Choline, ook wel citicoline genoemd, is een van nature voorkomende nootropic bij mensen die een rol speelt bij de integriteit van celmembranen. ((https://biohackingcore.be/product/cdp-choline/))

    Het ondersteunt neuroplasticiteit en neurogenese. CDP Choline werkt goed in combinaties met andere nootropics, vooral racetams, omdat men gelooft dat het de kans op hoofdpijn door het gebruik van nootropics vermindert. ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/))

    CDP Choline helpt het geheugen en de hersenfunctie, neurologische functionaliteit en cognitie te behouden.

    Aniracetam

    Aniracetam, onderdeel van de racetam-familie van nootropics, stimuleert de bloedstroom en activiteit in het deel van de hersenen dat geassocieerd wordt met holistisch en collectief denken.
    Biohackers gebruiken aniracetam om verbale vloeiendheid te verbeteren en het gemakkelijker te maken om precies en effectief te communiceren, zowel persoonlijk als op papier. ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/))

    Deze nootropic kan ook de druk van een hoge cognitieve belasting in situaties zoals het schrijven van examens of openbaar spreken verlichten en minimaliseert de effecten van mentale afleiding. ((https://nootropics.com/introduction-to-nootropics/))

    Sabroxy

    Sabroxy is een natuurlijk afgeleide kruiden-nootropic van de Indische trompetboom. Het bevat 10% Oroxylin A, een stof die fungeert om de zenuwen te beschermen tegen chemische schade en om de niveaus van de hersenafgeleide neurotrofe factor (BDNF) te verbeteren. ((https://biohackingcore.be/product/sabroxy/))
    Op deze manier kan Sabroxy het geheugen, neuronale functies en cognitie ondersteunen. ((https://biohackingcore.be/product/sabroxy/))

    Daarnaast vertoont Sabroxy antimicrobiële, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. ((https://biohackingcore.be/product/sabroxy/))

    Bacopa Monnieri

    Bacopa Monnieri is een andere natuurlijk afgeleide nootropic en wordt al eeuwen gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om een breed scala aan kwalen te behandelen. Het is een krachtige antioxidant en kan daardoor helpen de hersenen te beschermen tegen oxidatieve schade en vrije radicalen die cellulaire schade kunnen veroorzaken. ((https://biohackingcore.be/product/bacopa-monnieri/))
    Bacopa Monnieri bevordert de groei van zenuwdendrieten en veroorzaakt basale veranderingen in neuronen die resulteren in verbeterd geheugen, leren en herinneren. ((https://biohackingcore.be/product/bacopa-monnieri/))

    L-Tryptofaan

    L-Tryptofaan is een aminozuur en de primaire voorloper van serotonine. Daarom nemen biohackers L-Tryptofaan om de stemming te reguleren en cognitieve vaardigheden te verhogen. ((https://biohackingcore.be/product/l-tryptophan/))
    Deze nootropic werkt door het verhogen van serotonineniveaus en kan daardoor het geheugen ondersteunen. L-Tryptofaan kan ook angst verminderen en mentale ontspanning bevorderen zonder slaperigheid te veroorzaken. ((https://biohackingcore.be/product/l-tryptophan/))

    Naast het ondersteunen van cognitieve vaardigheden wordt L-Tryptofaan ook gebruikt om behandelingen tegen seizoensgebonden affectieve stoornissen aan te vullen en om fysieke prestaties en uithoudingsvermogen tijdens workouts te verhogen. ((https://biohackingcore.be/product/l-tryptophan/))

    Klaar voor Biohacking?

    De bovengenoemde nootropics worden vaak gebruikt in biohacking, de praktijk van het innemen van supplementen om een reeds gezonde levensstijl te versterken en te optimaliseren om de cognitie en andere lichaamsfuncties te verbeteren.
    Biohackers gebruiken een verscheidenheid van deze nootropics, sommige natuurlijk afgeleid en sommige synthetisch, om angst te verlichten, motivatie en wilskracht te verhogen, en het vormen van het geheugen, recall en mentale focus te verbeteren.

    Veel van deze nootropics worden gestapeld, of gecombineerd en samen ingenomen, om hun effecten te versterken en de manier waarop ze in het lichaam functioneren te optimaliseren.

    Bij het innemen van een nootropic is het cruciaal om de juiste dosering te nemen om de kans op ongewenste bijwerkingen of het ontwikkelen van een tolerantie voor het supplement te verminderen.

    Naast correct doseren, rouleren biohackers vaak, of wisselen, tussen supplementen waarbij er één voor een bepaalde periode wordt ingenomen en vervolgens wordt vervangen door een andere om een opbouw van tolerantie te voorkomen.

    Net als bij andere supplementen, is het belangrijk om je eigen onderzoek te doen en de wereld van nootropics te verkennen door een verscheidenheid aan bronnen te vergelijken. Het is zoals altijd raadzaam om je arts te raadplegen voordat je met een supplementregime begint.

    We hopen dat je klaar bent om de wereld van biohacking in te duiken en we moedigen je aan om meer informatie te zoeken over de beschikbare nootropics om je mentale en cognitieve vaardigheden te hacken en een geoptimaliseerd leven te leiden.

    Je vindt hier bij Biohacking Core meer gedetailleerde informatie door op specifieke nootropics en supplementen te klikken.

    Veel hackplezier!

    Referenties

      0 comment